Het pesten voorbij: wat te verwachten?

het pesten voorbij

Wat doet pesten met mensen?

Ben je ooit gepest? Herken je dat je het nare gevoel wat je toen opliep nu nog bij je draagt? Dan kun je vast en zeker baat hebben bij de groep ‘Het pesten voorbij’.

Herken je het volgende?
 • Je hebt angsten als je in groepen bent. Bijvoorbeeld op je werk, op school of tussen veel kennissen.
 • Je hebt een hekel aan ruzie. Je doet er alles aan om ruzie te vermijden.
 • Je past je veel aan je omgeving aan.
 • Je denkt wel te weten wat anderen van je willen. Je geeft hen dat. Ook als het niet goed voelt voor jou.
 • Je hebt gevoelens van boosheid, frustratie, angst, verdriet. Je deelt die gevoelens niet uit angst om te kwetsbaar te zijn.
 • Je wordt er moe en moedeloos van. Je weet niet goed hoe je het anders moet aanpakken.
 • Je vindt het belangrijk om aardig gevonden te worden en erbij te horen. Daar heb je alles voor over!
 • Je wilt wel meer je grenzen aangeven. Je weet hoe je dat zou kunnen doen. Je bent bang dat het voor jou verkeerd uitpakt. Dan houd je maar je mond.
eigenaren van de gordiaanse knoop

Waarom een groep?

Een groep biedt je de kans om anderen te ontmoeten die hetzelfde meemaken. Je kunt jezelf in anderen herkennen. Je wordt door anderen met een half woord begrepen.

Veel mensen die gepest zijn hebben het gevoel dat het aan hen ligt. Dat er iets met hen is, waardoor ze gepest zijn. Dat ze niet meekunnen in wat de maatschappij (werk, gezin, vrienden, kennissen) van hen vraagt.

Er is vaak sprake van angst om weer gepest te worden. Of net zo te worden als ’de Pesters’. Of van schaamte omdat je je zwak voelt vergeleken met anderen. Je hebt misschien zelf meegedaan aan het pesten van anderen om zelf niet weer de dupe te worden.

Deze groep biedt je een veilige plek waar begrip is en (h)erkenning. Een plek waar je kunt oefenen met nieuw gedrag. Waar je eerlijk kunt zijn over emoties die je normaal niet deelt. En waar je van lotgenoten kunt leren hoe je het anders kunt doen in je leven. Waar je gaat merken dat er niets mis is met je. Dat je een waardevol mens bent.

Onze visie op pesten

Wij weten als ervaren groepstrainers dat pesten evenzeer een verhaal is over de groep als geheel, als over de individuen die erbij betrokken zijn. Als een groep onveilig is, wordt er vaak een zondebok gecreëerd. Daardoor kan de agressie en frustratie die de onveiligheid oproept afgereageerd worden op de zondebok.

Ik wil meer weten over deze groep

Wat gebeurt er in onze groep?

Je vertelt wat je in je leven tegenkomt. De begeleiders helpen je soms om je verhaal helder te krijgen of om meer contact met je emoties te krijgen. Het is helpend om van je “hoofd”- verhaal, naar je “gevoels”- verhaal te gaan. Dan voel je namelijk beter wat er wel en niet bij je past en welke behoeften jij hebt.

We helpen je helder te krijgen wat maakt dat je in dit patroon van aanpassing en niet voelen terecht bent gekomen. Wij vinden inzicht belangrijk. We willen je vooral uitzicht op een lichter en vrolijker leven helpen vinden.

Het allerbelangrijkst: je deelt in de groep gevoelens, ervaringen, soms ‘kijk je af’ van je lotgenoten en merk je dat er een veilig en solidair klimaat heerst waarin je kunt leren!

Thema’s die in de groep aan bod komen

 • Welke ervaring heb jij met pesten gehad?
 • Hoe reageerde je omgeving hierop?
 • Hoe kijk je er nu als volwassene op terug?
 • Hoe ben je gaan overleven?
 • Hoe wil je eigenlijk in het leven staan en wat heb je daarvoor nodig?
 • Hoe kan je het slachtofferschap achter je laten?
 • Jezelf waarderen en positie bepalen is jezelf terugkrijgen!
eigenaren van de gordiaanse knoop

Ben je ooit gepest?

Draag je het nare gevoel wat je toen opliep nu nog bij je? Dan is deze groep geschikt voor jou!

Ik wil me aanmelden voor de groep 'Het pesten voorbij'

Veiligheid

Om de veiligheid in de groep te garanderen, maken we met elkaar de afspraak dat alles wat in de groep gedeeld wordt, ook privé blijft.

Dat is een heel belangrijke afspraak!

Praktische zaken

 • Iedereen kan zich rechtstreeks voor deelname aan de groep ‘Het pesten voorbij’ aanmelden bij De Gordiaanse Knoop.
 • De data en plaats waar de groep gegeven wordt vermelden we tevoren in de lokale publiciteitsmedia.
 • Na aanmelding doen we altijd een intakegesprek om te kijken of de groep écht bij je past. Je kunt dan zelf je vragen stellen.
 • Heb je van tevoren vragen: mail of bel ons: we staan je altijd te woord.

Kosten

Een traject van 10 bijeenkomsten kost 400 euro inclusief BTW voor particulieren. Voor bedrijven geldt een aparte regeling (offerte).

 • Het minimum aantal deelnemers is 6
 • Het maximum aantal deelnemers is 10

Ik wil me aanmelden

Over ons

De Gordiaanse Knoop is opgericht door Ingrid Los en Jan Witkamp. Zij kunnen bogen op jarenlange praktijkervaring in welzijnswerk en (geestelijke) gezondheidszorg. Beiden zijn Gestalttherapeut en Mental Coach. Ingrid Los is tevens gediplomeerd TuiNa masseur en acupuncturist. Onze missie is een bijdrage te leveren aan de reductie van een veel voorkomend maatschappelijk probleem: ‘stress’ en ‘burn-out’. Waar het kan helpen wij stress en burn- out te voorkomen. En anders zo te begeleiden dat snel herstel intreedt.

Meesters in groepswerk

Zowel Ingrid als Jan zijn gepokt en gemazeld in het groepswerk. We kunnen een goed leerklimaat in de groep neerzetten en zowel op individueel als op groepsniveau reageren. We werken met humor en solidariteit met je.

Ik wil contact opnemen met De Gordiaanse Knoop