In de rouw? Neem er de tijd voor!

In de rouw? Neem er de tijd voor! Man-verdrietig

Met rouw en rouwen krijgen we allemaal te maken. Iedereen rouwt anders. De één zit langdurig diep in de put om het overlijden van een geliefde; de ander kan naast het verdriet en het gemis ook relativeren. Hiervan is Rene Gude, onze vroegere ‘Filosoof des Vaderlands’ een goed voorbeeld: hij sprak er over met Wim Brands toen hij leed aan terminale kanker. Wim Brands schreef er een wat filosofisch boekje over met als titel: ‘Sterven is Doodeenvoudig. Iedereen kan het.’ Zoveel mensen, zoveel manieren om te rouwen. Ieder mens heeft daarin een eigen manier.

Wat is rouw?

Rouw is een normale reactie op een, als groot gevoeld, verlies. We denken vaak dat rouw exclusief te maken heeft met overlijden. Dat is niet zo. We kunnen rouwen om verlies van contact met een dierbare. Verlies van een baan. Een (echt)scheiding. Verlies van contacten die we vroeger normaal vonden. Groepen waar je deel van uitmaakte die niet meer bij elkaar komen. Uitjes. Knuffelen.

Verlies van zekerheden als je een ernstige ziekte hebt gekregen. Kansen die we in ons leven hebben nagelaten te benutten. Het verlies van het gevoel van jeugdigheid naarmate we ouder worden. Kortom: we kunnen rouwen als we het gevoel hebben dat ons leven door elkaar wordt geschud.

Hoe merk je dat je in de rouw bent?

Rouwen is heel persoonlijk. Ieder doet dat op zijn of haar eigen manier. Het kan zijn dat je lichamelijke reacties krijgt als: slaapproblemen, verminderde of juist meer eetlust, hoofdpijn of verlies van energie. Allerlei emoties dienen zich aan: verdoving, verdriet, eenzaamheid, angst, opluchting, schuldgevoelens, agressie, machteloosheid, pessimisme. Je kunt ook lijden aan concentratieverlies, verwardheid, gespannenheid, gevoelens van hopeloosheid of depressie.

Hoelang duurt rouw?

Meestal gaat het om een combinatie van deze ervaringen. Rouwen is zeer individueel. Het verloop is grillig en kan per dag verschillen. Een enkeling rouwt slechts een korte periode, terwijl een ander er meerdere jaren over doet.

Wat moet je doen in je rouwproces?

We hebben één advies: NEEM DE TIJD OM TE ROUWEN! Luister volledig naar jouw persoonlijke behoeften en volg die. Enkele voorbeelden van wat je zou kunnen doen als je in rouw bent:

  • Praten met naasten of, als dat niet kan, met een professional
  • Afleiding zoeken
  • Stilstaan bij de persoon door middel van foto’s of video’s te bekijken
  • Stilstaan bij hoe je leven verandert
  • Emoties van je afschrijven
  • Muziek luisteren
  • Je emoties de vrije loop laten
  • Gewoon NIETS DOEN is ook oké

Dat laatste is van niet te onderschatten belang!

Wat moet je doen in je rouwproces? tissues

Jouw rouwproces heeft tijd nodig!

Zeker in de eerste periode van je rouw zal je niet te klagen hebben over belangstelling voor jou. Na verloop van tijd neemt dit af. “Ben je er nu nog niet overheen?” of “Wordt het niet eens tijd dat je meer onder de mensen komt?” zijn vragen die dan opeens op je afgevuurd kunnen worden. Goed bedoeld, maar met het stellen van dergelijke vragen slaat men de plank mis. Je loopt de kans dat, als je aan dergelijke verlangens van anderen probeert te voldoen, je eerder belemmerd dan geholpen wordt in de verwerking van je rouw. We leven in een maatschappij waarin mensen wordt aangeleerd de regie over hun eigen leven te voeren. Wanneer we een probleem ervaren zijn we tegenwoordig vaak bijna dwangmatig op zoek naar ‘een oplossing’. Maar soms is er gewoon geen oplossing. Zeker niet als we verlies ervaren: je bent iets of iemand kwijt. Dat roept emoties op.

Begeleiding bij rouwverwerking door Mental coaching in Veghel

Rouw gaat vanzelf. Wanneer je er geen rem op zet is het een gezond en ‘rond’ proces. Rouw is ook een fysiek proces: voelbaar in je lichaam. Om het rouwproces een kans te geven heb je een veilige plek nodig. De verwerking van je rouw lost zich vanzelf op! Altijd in een tempo dat jij aankunt. Daar is je lichaam en geest nu eenmaal op gebouwd.

Heb je om welke reden ook behoefte aan begeleiding bij de verwerking van jouw verlies? Begeleiding bij Rouwverwerking verzorgen wij individueel door middel van mental coaching, maar bij veel vraag ook in een lotgenotengroep.

Meer weten? Neem contact op met De Gordiaanse Knoop in Veghel

Benieuwd wat wij kunnen betekenen voor jouw rouwverwerkingsproces? Neem dan vooral contact op met Jan Witkamp of Ingrid Los.

Neem contact op