Toelaten van sombere gevoelens is spannend en helend voor jezelf

man kijkt uit het raam met een somber gezicht

Sombere gevoelens: we hebben ze allemaal wel eens. Sombere gevoelens voelen als een last, werken soms verlammend. We voelen ons dan slecht over onszelf. Het is belangrijk te beseffen: je bent meer dan je sombere gevoelens. Je bent meer dan je problemen. Ga op zoek naar dat meerdere in jou! Sombere gevoelens zijn niet de waarheid. Je kunt sombere gevoelens leren accepteren en er vrienden mee worden. Dat is een manier om meer liefdevol met jezelf om te gaan. Het maakt je bestaan lichter.

Sombere gevoelens hebben is normaal

Er wordt wel gedacht dat sombere gevoelens hebben een teken van zwakte is. Wij zien dit anders.

Ze mogen er zijn. Jij mag er zijn! Ze zijn een natuurlijke reactie op uitdagende of stressvolle situaties. Accepteren van sombere gevoelens is accepteren van jezelf! Meestal is dat het begin van het herwinnen van levenskracht en een levendiger bestaan.

Je mag voelen

Wanneer je sombere gevoelens hebt, is vaak je eerste reactie om deze emoties te onderdrukken. Sta jezelf toe om je emoties te voelen. Je hebt sombere gevoelens en ze horen nu even bij je.

Laat ze er zijn! Later maakt deze somberheid plaats voor meer gelukkige gevoelens. Het is net als het weer. Nu regent het. Als de bui over is, komt de zon tevoorschijn. Wel is een nuancering van belang: met leven vanuit je gevoel bedoelen wij niet dat je verstand niet meer meetelt. Wij bedoelen wel: leven vanuit je hart, maar met je  ‘koppie koppie erbij’.

Blijft somberheid je leven voor langere tijd beheersen en jou overheersen, dan heb je een depressie. Dan is het zaak dat je professionele hulp zoekt. Wij kunnen je dan voor een belangrijk stuk helpen, maar soms is er meer nodig. Bijvoorbeeld medicatie of een dagbehandeling.

mental coaching in veghel

Heb jij behoefte aan professionele hulp?

Mental Coaching in Veghel

Ja, ik wil meer weten over Mental Coaching

Lief zijn voor jezelf is helend

In onze dagelijkse ‘prestatie samenleving’ zijn we geneigd om harder te zijn voor onszelf dan voor anderen. Lief zijn voor jezelf is helend! Stress verdwijnt zo als sneeuw voor de zon. Hoe je dat doet? Je vrienden vind je aardig en lief. Zo ga je met ze om. Kun je ook met jezelf doen, want: je bent onschuldig geboren, ongeacht waar je vandaan komt. Je bent ‘oké’, was dat in het verleden en bent dat in de toekomst. Gaat iets niet zoals gepland? Geen zorgen. Er is geen enkele reden om te streng voor jezelf te zijn!

Leven doe je in het ‘hier en nu’

Wanneer we sombere gevoelens hebben, zijn we geneigd vast te houden aan wat we kennen vanuit ons verleden. Daar zijn de problemen ontstaan. We leven dan in het ‘daar en toen’. Meestal is het daar niet prettig, maar wel bekend terrein en dus op een bepaalde manier ook veilig. We ontslaan ons zo van de uitdaging om gedurfde beslissingen te nemen. Wanneer we ons leven proberen uit te stippelen door ons zorgen te maken over de toekomst en te plannen waar we over vijf of tien jaar willen zijn, dan leven we in het ‘daar en straks’. Dat is onmogelijk! Het loopt toch altijd anders dan gepland. Richt je daarom op het ‘hier en nu’. Stel jezelf vragen als: ‘Wat ben ik hier en nu aan het doen? Wat voel ik hier en nu? Wat wil ik hier en nu? Wat vermijd ik hier en nu? Wat verwacht ik hier en nu? Dit helpt om je gedachten te kalmeren en je te concentreren op acceptatie. Je ervaart al snel: problemen waar je heel hard aan werkte, lossen zich vanzelf op.

Gevoelens zijn niet gebaseerd op de waarheid

Jouw gevoelens zijn altijd jouw waarheid, beïnvloed door jouw ervaringen uit jouw verleden. Jouw gedachten, emoties en ervaringen zijn jouw eigendom. Daar mag jij mee doen wat je wilt. Je kunt eraan vasthouden, of ze inruilen voor andere emoties en ervaringen, die beter bij je passen. ‘De waarheid’ bestaat niet. Waarheden zijn altijd subjectief.

Schrijf negatieve (en positieve) gedachten op

Schrijf op wat je denkt en voelt. Doe dat dagelijks, minimaal drie maanden lang. Alles opgeschreven? Vergelijk dan eens wat je de eerste dag hebt opgeschreven en wat op de laatste dag. Je zult merken dat je een behoorlijke persoonlijke groei hebt doorgemaakt.

Je bent goed zoals je bent

Besef dat je goed bent zoals je bent. Het is heel normaal dat je weleens last hebt van sombere gevoelens. Dit is volkomen menselijk en vormt ons tot wie we zijn.

Mental Coaching in Veghel

Merk je dat sombere gevoelens je leven beïnvloeden en heb je er moeite mee om die gevoelens te accepteren? Bij DE GORDIAANSE KNOOP helpen we je graag. Via Mental Coaching helpen we je te leren over jezelf door te ervaren. We laten jou naar jezelf kijken om jezelf beter te leren kennen. Op basis van jouw behoeften helpen we je om sterker en vrolijker in het leven te staan.

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een kennismakingsgesprek!

We denken graag met je mee.