Wie is Ingrid Los?

Wie-is-Ingrid-Los

Wie is Ingrid Los?

Daar begint het al mee: wie ben ik? Een diep filosofisch gegeven: ik weet wie ik nu ben en wie ik was. Ik weet niet hoe ik in de toekomst ben.

Wie je bent staat in mijn ogen niet vast: je ontwikkelt je met de jaren. Bovendien vormen ervaringen en reflectie daarop nieuwe kennis en gedragingen.  Toch is er een kern die ik mijn hele leven met mij meedraag: Ik ben nieuwsgierig, creatief, warm, confronterend, solidair, eigenwijs, ongeduldig en geduldig. Ik ben kritisch, zorgvuldig, liefdevol.

Wie ben ik als hulpverlener?

Ik draag veel ervaring met me mee: zowel levenservaring als vakkennis en ervaring. Ik geef mij helemaal als ik op avontuur ga in opleidingen en in het leven. Ik ben risico’s in mijn leven en confrontatie met moeilijke zaken niet uit de weg gegaan. Daardoor heb ik veel geleerd. Ik heb als mens en als hulpverlener veel geleerd van alle mensen die ik tegenkwam en van de uitdagingen die zij aangingen. Wanneer je mij als hulpverlener tegenkomt ben ik mijzelf. Ik neem geen andere “rol” aan, hoewel ik in een andere rol ben.

Ik ben na mijn opleiding aan de sociale academie in leertherapie gegaan bij een Gestalttherapeut. Bij hem heb ik geleerd om niet alleen mijn hoofd, maar ook mijn lichaam te betrekken in het dagelijks leven en in mijn hulpverlening: ervaringsgericht leren in ‘het hier en nu’ sprak me enorm aan.

Ik ben zelf de Gestaltopleiding gaan volgen. Daar heb ik me de Gestalt-methodiek eigen gemaakt. Die is nu zo eigen aan mij dat ik er niet meer bij na hoef te denken. Ik vind het heel belangrijk om rekening te houden met de grenzen van wie ik begeleid. Hulpverlening vindt op de contactgrens plaats en niet erover: dit is voor mij een heel belangrijk principe.

Ik werk ook vanuit de systeemtheorie. Ik ben hierin geschoold op de Vervolgopleiding (HBO+) van de sociale academie. We zijn geworden door onze voorouders: ik sta op de schouders van alle generaties voor me. Ik realiseer me dat als ik met een persoon werk, ik ook werk met de mensen om die persoon heen: familie, vrienden, buren etc. Als deze persoon verandert, verandert de omgeving mee. Of niet. Maar ook dat neemt verandering mee. Dit betrek ik in mijn hulpverlening.  Wat ik heel belangrijk vind als hulpverlener is solidariteit, warmte, betrokkenheid en vooral humor. Zo help ik mensen om de confrontatie met zichzelf en moeilijke zaken in hun leven aan te gaan.

Omdat ik geconfronteerd ben met ziekte: Q-koorts gekregen en daardoor fibromyalgie, ben ik me gaan scholen in de Traditionele Chinese Geneeswijze. Deze (TuiNa massage en acupunctuur) hebben mij geheeld. Deze ervaring maakte zoveel indruk op mij dat ik dit ook wilde leren: op 52-jarige leeftijd ben ik nog een hbo-studie van 4 jaar gaan doen om me in de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG) te scholen.

Dit alles resulteert in een holistische manier van werken waarin zowel lichaam èn geest centraal staan. Maatwerk vind ik essentieel voor goede hulpverlening: welke jas past bij jouw en jouw klachten. Én: naast het inzicht dat je je verwerft, gaan we op zoek naar uitzicht voor je.

Wil je reageren? Graag. Wil je contact opnemen voor ondersteuning in je eigen ontwikkelingsproces? We nodigen je graag uit.

Neem contact op