10 tips om stress te verminderen en te voorkomen

1. Een beetje bewegen tijdens werk

Bewegen is gezond: dat weten we. Hoe dan? Ik heb het zo druk, ik zit veel achter de computer. Verdorie, hoe kom ik aan die 10000 stappen? Laat staan naar de fitness, tijd om te joggen of wandelen. Ik word alleen al moe bij het idee. ‘s Avonds ben ik moe en wil ik lekker op de bank hangen.

Probeer eens het volgende: zet op je werk een timer aan op elk half uur. Als de timer gaat, sta je op en keer je je rug naar je computer toe. Zet je voeten naast elkaar, zo recht mogelijk onder je schouders. Zak een beetje door je knieën. Recht je rug en trek je kin een beetje in, met je kruin omhoog en je kin op je borst. Haal je schouders op en laat ze zakken. Adem uit, adem in en strek je armen omhoog. Hierna adem je uit met geluid en laat je je armen vallen. Nog een keer en adem in en strek je armen zijwaarts, adem uit met geluid en laat ze vallen. Strek je armen voor je uit, adem in, adem uit en laat ze vallen.

Nu sta je even stil en voel je na. Dan trek je een knie omhoog, adem in, adem uit en zet hem stevig op de grond neer: boem! Nu je andere knie. Voel even na en ga weer aan het werk.

Nog een extra tip: doe even een dansje, want ook dat is goed!

2. Lekker slapen met een vast ritme

Om lekker te slapen is een vast ritme heel belangrijk. Dat betekent dezelfde tijd naar bed, dezelfde tijd weer op. Dit systeem helpt om je in te stellen op slapen.  Zo is een uur tevoren afschakelen ook een goed plan. Je schakelt je telefoon en computer uit en zorg voor gedempt licht en ga iets doen waar je rustig van wordt.

En over drank gesproken; dit helpt niet om beter te slapen! Koffie of zwarte thee in de middag en avond kunnen ervoor zorgen dat je minder goed in slaap komt.

Het meest helpt om uit te zien naar het slapen is de gedachte van lekker naar bed toe gaan. Bedenk voor jezelf wat je daarvoor nodig hebt: is je slaapkamer gezellig? Voel je je daar thuis? Heb je een slaapboekje op je nachtkastje? (B.v. een boekje wat je al kent, maar wat je wel gezellig vindt). Laat je mobiel uit, want het licht van je mobiel is ‘blauw’. Daardoor krijgt je lichaam het signaal dat de ochtend is aangebroken. Dit helpt uiteindelijk niet om in slaap te komen. En als laatste: is je slaapkamer donker genoeg?

3. Geniet bewust van eten

Om tot rust te komen, willen je darmen in evenwicht zijn. Wat is daarvoor nodig? Voedsel met gezonde vetten, vezels, vitaminen en mineralen.

Maar, vooral lekker eten! Eten met veel kleuren om naar te kijken. Zo is het ook belangrijk om de tijd nemen om te eten en ‘echt’ te proeven wat je eet. Het fijnst is eten wat je zelf klaarmaakt, helemaal vers! Bij het koken gaan alle ingrediënten al door je vingers. Je bedenkt wat je lekker vindt en doet de kruiden erdoor. Je snuift de geur al op, de geur trekt door het huis en iedereen neemt die op. Ga aan tafel zitten en kijk naar je eten, ruik nog eens aan je eten en neem je eerste hap. Kauw goed en laat de smaken en structuren in je mond rondgaan. Proef en slik door. Geniet je van je maaltijd? Hoe is de sfeer aan tafel? Geniet je daar ook van? Geniet je van je tafelgenoten? Wat heb je nodig om je er helemaal aan over te geven?

4. Ga de natuur in en ervaar een bomenbad

In Japan is een ‘bomenbad’ onderdeel van goed voor jezelf zorgen en nieuwe energie opdoen. In Nederland hoor je er ook steeds meer over. Zoek een plekje buiten op met bomen, dat kan een bos of park zijn.

Ga erheen en ‘wees er’! Hang hier lekker rond. Raak een boom aan met je hand, ga er bij zitten of ertegen aan staan. Misschien heb je wel een naam voor die boom. Ruik de geuren, voel de structuur van het hout en ervaar de grond onder je voeten. Adem diep in en adem langzaam uit. Neem de tijd om een plek te zoeken en te vinden waar je je goed voelt. Vergeet niet naar boven te kijken en staar naar de takken en de bladeren boven je hoofd.

5. Spelen of lummelen als een kind

Wat is dat ook alweer? Kinderen doen dat als niemand zich met ze bemoeit en er geen computers in de buurt zijn of televisie. Ze hebben dan geen doel. Ze laten komen wat er komt. Niet in je hoofd zitten. Niet je laten vermaken, maar met een keitje gooien over het water. Of met een takje wat tekenen in het zand. Met je kat een spelletje doen. Of met je hond met de bal gooien. Gewoon hangen en voor je uit dromen. Naar de wolken kijken. Niksen, hangen of lummelen. Dat zorgt voor ruimte en rust in je hoofd.

Last van stress?

Ontdek bij De Gordiaanse Knoop hoe je stress kunt verminderen

Plan hier jouw eerste kennismakingsgesprek

6. Lachen en humor zoeken

Ken je dat? Boosheid, irritatie, drukte en zorgen. Je voelt de wolk in je hoofd. Die wolk zakt naar beneden en voor je het weet ben je down, somber, bozig of heel druk. Dat kan je dag flink vergallen! Heb je wel eens geprobeerd om in zo’n stemming de humor in je situatie te zoeken? Bij mij helpt het om het lied van Brigitte Kaandorp op mijn telefoon te zoeken en af te spelen: “Ik heb een heeeeeel zwaaaaaar leeeeeven. Zo ontzettend zwaaaaaar”. En dat hard mee te zingen. Of iemand te zoeken om hardop tegen te klagen (even dan, maximaal 5 minuten, want anders is het niet te harden) Doe dit uiteindelijk wél voluit!

7. Ontdek schoonheid

Schoonheid zit voor iedereen in iets anders. Wanneer we schoonheid zoeken, en vinden, gaat er een licht in je lichaam schijnen. Schoonheid voedt en vult je. Je kunt het overal vinden: in kunst, de natuur, je kinderen, je partner, in jezelf, in sport of muziek.

Je weet dat het schoonheid is als het je raakt, als je er vervuld van wordt en je ontspant. Je kunt er actief naar op zoek gaan en het naar je toe halen: het is overal! Soms hoef je er niet naar te zoeken, want dan komt schoonheid zomaar naar je toe.

8. Ga op zoek naar troost die voedt

Waarin vind jij troost en zoek je wel eens troost? Ga je wel eens naar iemand toe om even vastgehouden of gehoord te worden? Sta je jezelf wel eens toe ‘klein’ te zijn en het even niet te weten of te kunnen?

Troost wordt vaak gezocht in snoepen, vet eten, drank, bingewatchen, gokken, seks of spullen kopen. Dat zijn wat ik noem een ‘Quick fix’. Even werkt het heel lekker en dan is het al gauw uitgewerkt. Er is niets op tegen, maar het werkt alleen niet op de lange termijn. Wel is er een risico op verslaving. Wanneer je voornamelijk die vormen van troost hebt, zul je er steeds vaker en meer van nodig hebben.

Denk daarom eens na over waar je op een diepere laag troost kunt vinden. Waar ontdek jij voedende troost?

9. Neem een koude douche als frisse start van de dag

Jazeker, de wetenschap heeft het bevestigd: koud afdouchen in de ochtend maakt geweldige ‘geluksstofjes’ los.

Zo heeft mijn vader uiteindelijk toch gelijk gekregen, want als kind leerde hij mij dit al. Toch ben ik er tijdens mijn pubertijd mee gestopt. Zo zie je maar, ouders hebben soms wel eens gelijk ;). Wil je koud afdouchen? Begin er dan rustig mee. Start met 20 seconden en bouw het rustig uit tot 2 à 3 minuten. Blijf rustig doorademen en gil er desnoods bij. Maar wat je ook doet, houd je adem niet in.

Ik ben weer begonnen met koud douchen en merk dat ik daarmee de dag fris begin!

10. Vriendjes worden met jezelf

De belangrijkste tip is het volgende: wees, als het even kan, bevriend met jezelf. Dat betekent niet dat je altijd jezelf gelijk geeft. Wel dat je, zoals een échte vriend betaamd, jezelf geeft wat je écht nodig hebt. Opbouwende feedback hoort daarbij. Hoe ga jij eigenlijk met jezelf om? Zie jij jezelf als een vriend? Of staat kritiek (vaak afbrekend) voorop. Kan het altijd beter? Of maak je ook contact met wat je nodig hebt?

Bedenk het volgende: de enige die altijd heel je leven bij je is, dat ben je zelf. De rest (hoe lief ook) zijn passanten. Als dat zo is, dan kun je maar beter je eigen beste vriendje zijn toch?

Leren omgaan met stress? De Gordiaanse Knoop staat voor je klaar!

Ervaar jij stress? Heb je lichamelijke klachten zoals hoofdpijn of vermoeidheid? Ben je benieuwd hoe je nieuwe energie kunt ontdekken en vinden? Of wil je gewoon uitwisselen wat je allemaal meemaakt? Neem dan contact op met Jan Witkamp of Ingrid Los van De Gordiaanse Knoop. Jan en Ingrid zijn coaches, gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met stress of burn-out klachten.Wij kunnen jou helpen om nieuwe energie te krijgen door bijvoorbeeld mental coaching of een TuiNa ontspanningsmassage. Pak je stress aan, kies voor persoonlijke ontwikkeling en leer jezelf steeds beter kennen.

Voel je vrij om contact op te nemen en vertel ons jouw verhaal. Samen kijken we naar de mogelijkheden!

Bij De Gordiaanse Knoop in Veghel maak je van je hoofdzaken weer hartzaken!

Stress verminderen? Neem contact op

De Gordiaanse Knoop staat voor je klaar en helpt bij stress en burn-out klachten

Ik ga contact opnemen