Winnen aan zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen. Wat is het? Zelfvertrouwen is vertrouwen hebben in jezelf. Zelfvertrouwen komt uit jezelf. Zelfvertrouwen is: vriend/vriendin zijn van jezelf.  We zien bij De Gordiaanse Knoop vaak dat mensen geneigd zijn om te streng voor zichzelf te zijn. Daar word je niet vrolijk van en je vertrouwen in jezelf daalt erdoor.

Zelfvertrouwen in diverse situaties

De mate van zelfvertrouwen is voor iedereen anders. Je omgeving heeft daar direct invloed op. Zelfvertrouwen uit zich in sociale groepen en de cultuur waar je deel van uitmaakt, zoals:

  • Je werkveld
  • Je vriendengroep
  • Je familie
  • Het geheel van waarden en normen die je meekrijgt tijdens je opvoeding.

Het belangrijkste voor zelfvertrouwen is…

Je bent goed zoals je bent, in welke situatie dan ook. Met het accepteren van dit uitgangspunt heb je al 51% of meer gewonnen op je weg naar meer zelfvertrouwen.

Immers: we hebben al gezien dat de sociale groepen en de cultuur waar je deel van uitmaakt niet zelden bijdraagt aan een geringe mate van vertrouwen dat je in jezelf hebt. Dat geeft een onprettig gevoel. Dan wil je werken aan een oplossing. Wat we dan doen is nog eens extra gas geven om aan die bovenmatige eisen te voldoen, daar waar op de rem trappen voor zelfacceptatie hard nodig is. Als je weinig zelfvertrouwen hebt ben jij niet het probleem: je hebt een probleem. Probeer je probleem ‘los te laten’ en ontdek welke mogelijkheden zich als vanzelf voor je aandienen. Spannend is dit zeker en voor sommigen niet gemakkelijk. Maar onthou: je bent meer dan je problemen. Ga op zoek naar en ontdek dat meerdere.

Tips voor het winnen aan zelfvertrouwen

Hieronder geven wij tips die jou kunnen helpen met het winnen of vergroten van vertrouwen in jezelf. De een zet gemakkelijker grotere stappen dan de ander. Onthoud dat alles goed is. En, hoe raar ook misschien – niks doen is hier ook van grote kwaliteit. Doe deze stappen in je eigen tempo.

1. Ga uitdagingen aan

Het aangaan van uitdagingen is een goede stap. Doel is om uit je comfortzone te stappen. Het gaat vooral NIET om kennen en kunnen. Het gaat om loslaten van je problemen en een avontuur aangaan met jezelf. Winnen aan zelfvertrouwen is een proces.

2. Let op je houding

We hebben het over je fysieke, mentale en emotionele houding. Denken, voelen, doen. Ga, of blijf bewegen. Doe elke dag iets leuks voor jezelf, al of niet met anderen. Zoek eens een plek op waar je alleen en onbespied bent en schreeuw of huil de emoties die in je zitten er eens uit. Vind je het eng om dit alleen te doen, vraag dan iemand die je vertrouwt erbij om je te ondersteunen. Zo ga je merken dat er meer positiviteit door je lichaam stroomt en dit vergroot het vertrouwen in jezelf.

3. Focus op je kwaliteiten

Iedereen heeft andere kwaliteiten. Schrijf jouw kwaliteiten op! Neem een pen en kladblok. Schrijf aan het einde van de dag tien kwaliteiten van jezelf op waarvan jij vindt dat je daar keigoed in bent. Waarschijnlijk lukt je dat niet in één keer. Geeft niets. Het gaat erom dat je tot een opsomming komt van kernkwaliteiten die jou het gevoel geven: ‘Dit ben ik’. Mensen doen meestal het omgekeerde en schrijven tien kwaliteiten op waarin ze minder goed of slecht zijn. Vaak ben je dan in twee minuten klaar. Het lijken misschien kleine dingen maar door het op te schrijven en het te visualiseren vergroot je je zelfvertrouwen.

4. Investeer in persoonlijke groei

Misschien ben je onzeker over bepaalde dingen? Of zijn er juist dingen die je graag wilt leren maar spannend vindt? Dit is begrijpelijk, maar zoals we bij tip 1 ook al deelden: ga uitdagingen aan! Stel jezelf bijvoorbeeld in het ‘Hier en Nu’ de volgende vragen:

a. Wat ben ik aan het doen?
b. Wat voel ik?
c. Wat wil ik?
d. Wat vermijd ik?
e. Wat verwacht ik?

Je zult merken dat het zorgvuldig zoeken naar en antwoord geven op deze vragen, jou vertrouwen in jezelf geven.

5. Acceptatie

De belangrijkste tip die we kunnen meegeven is acceptatie van jezelf, loslaten dus. Zelfvertrouwen winnen is geen taak, geen klus, geen oplossingsgericht project. Zelfvertrouwen winnen is (leren) loslaten van je problemen. Tijd speelt hierin een belangrijke rol. Hoe meer je daarin slaagt, zul je merken dat – altijd op een onverwacht moment – zich de ‘oplossing’ vanzelf aandient.

Je zelfvertrouwen vergroten in een autonomiegroep

Misschien heb je bovenstaande tips al gebruikt en heb je nog het idee dat je niet vooruit komt of wil je toch liever begeleiding. Daarvoor bieden we bij De Gordiaanse Knoop een autonomiegroep aan.

Thema’s binnen de autonomiegroep zijn zelfvertrouwen, zelfregie en grenzen leren kennen en aangeven. De autonomiegroep is gefocust op wie je bent. Want zoals we al eerder zeiden: je bent perfect zoals je bent. Binnen de autonomiegroep verzorgen wij de begeleiding maar ga jij, samen met de andere deelnemers, op ontdekkingsreis. Meer weten over wat je kan verwachten bij onze autonomiegroep? Lees het in ons blog: autonomiegroep: wat te verwachten?

Meer over de autonomiegroep

Neem contact op met De Gordiaanse Knoop

De Gordiaanse Knoop biedt verschillende trajecten aan voor uiteenlopende situaties. Dit doen we niet alleen via een autonomiegroep maar we bieden ook nog andere trajecten aan zoals: mental coaching, een lotgenotengroep en TuiNa massages. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen. Neem dan vooral contact op. We gaan graag met je in gesprek.

Contact opnemen

Neem contact op met De Gordiaanse Knoop

Behoefte aan begeleiding voor meer zelfvertrouwen?